2015. április 08. 13:41 - István Debreczeni

A sejteket felépítő kémiai anyagok

I. Szénhidrátok

Az élőlények önálló rendszerek, melyek a változó környezetben viszonylagos állandóságot mutatnak. Ehhez a környezet anyag- és energiaforrásait használják fel. Az élő és a környezete között ezért állandó anyag- és energiakicserélődés zajlik, vagyis az élőlények állandó anyagcserét folytatnak. Az anyagcsere biztosítja az élőlény számára szükséges anyagokat, az életműködéshez az információt és annak tárolását, valamint a folyamatokhoz szükséges energiát. A három tényező egymástól elválaszthatatlan, mindegyik az anyaghoz kötött. A földi élet elsődleges energiaforrása a Nap sugárzó energiája. A fényenergiát a prokarióták egy része, a növényszerű alacsonyabb rendű eukarióták és a növények tudják megkötni, majd a sejt számára felhasználhatóvá alakítani (fotoszintetizálók). Mennyiségi szempontból jóval kisebb jelentőségű a szervetlen anyagok eloxidálásával nyert energia. A prokarióták egyes képviselői, a kemoszintetizálók képesek ilyen módon energiát nyerni. Mindkét esetben az elsődleges energiát először kémiai energiává alakítják a sejtek, majd azt szervetlen molekulák (szén-dioxid, víz, stb.) redukálására használva szénhidrátokat alakítanak ki (autotrófia).

A szénhidrátok a szervezet számára alapvető tápanyagok, a Föld szervesanyag készletének nagy részét szénhidrátok alkotják.

Csoportosításuk:

  • Monoszacharidok (egyszerű szénhidrátok)
  • Diszacharidok (kettős szénhidrátok)
  • Poliszacharidok (összetett szénhidrátok)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://abiologiatudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr587220329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása